sep 1, 2021
sep 1, 2021

Inför Solheim Cup 2021

Vilket lag vinner Solheim Cup?

Odds och förhandstips inför Solheim Cup 2021

Hur fungerar Solheim Cup?

Solheim Cup – spelarna och spelschemat

Inför Solheim Cup 2021

När den 17:e upplagan av Solheim Cup drar igång den 4 september gör USA och Europa återigen upp om en av de största titlarna inom damgolf. Vem får sista ordet på Inverness Club i Toledo, Ohio? Läs vidare för att bli bättre på att tippa Solheim Cup 2021.

En snabbkoll på oddsen för Solheim Cup 2021

Lag

Odds

USA

1,540*

Europa

2,510*

Oavgjort

13,500*

Enligt oddsen är USA favoriter och har cirka 62 % chans att vinna tävlingen på hemmaplan. Motsvarande odds för Europa ger dem 38 % chans att försvara sin titel.

Hur fungerar Solheim Cup?

Solheim Cup är en tre dagar lång tävling där totalt 28 poäng står på spel. Det innebär att man behöver ta minst 14,5 poäng för att vinna. Om tävlingen slutar 14–14 blir det Europa som får behålla pokalen eftersom de vann förra året.

Båda lagen består av tolv spelare. Därtill har varje lag en lagkapten och tre assisterande lagkaptener som inte spelar själva. Lagkaptenen bestämmer vilka som får spela varje match under de tre tävlingsdagarna.

Den första dagen (den 4 september) spelas fyra foursomematcher på morgonen och fyra fyrbollsmatcher på eftermiddagen. I foursomematcher möts två spelare från respektive lag och slår vartannat slag på varje hål. I fyrbollsmatcher möts också två spelare från varje lag men båda spelarna använder varsin boll och det är bara resultatet för den som går runt på minst antal slag som räknas. I båda fallen vinns matchen av det spelarpar som vinner flest hål. Varje match är värd en poäng och om det blir lika får båda lagen en halv poäng.

Den andra dagen (den 5 september) spelas fyra foursomematcher på morgonen och fyra fyrbollsmatcher på eftermiddagen. Samma regler och poängutdelning gäller.

Den tredje dagen (den 6 september) spelas tolv singelmatcher där varje spelare ställs mot en motståndare från det andra laget. Den som vinner flest hål vinner matchen och kammar hem en poäng till sitt lag. Om det blir lika får varje lag en halv poäng.

Spelare i Solheim Cup 2021

Lag USA

Lag Europa

Pat Hurst (lagkapten)

Catriona Matthew (lagkapten)

Brittany Altomare

Celine Boutier

Austin Ernst

Matilda Castren

Ally Ewing

Carlota Ciganda

Mina Harigae

Georgina Hall

Danielle Kang

Charley Hull

Megan Khang

Nanna Koerstz Madsen

Jessica Korda

Leona Maguire

Nelly Korda

Anna Nordqvist

Jennifer Kupcho

Emily Kristine Pedersen

Yealimi Noh

Sophia Popov

Lizette Salas

Mel Reid

Lexi Thompson

Madelene Sagström

Lag USA består av de sju bästa spelarna på LPGA Solheim-rankningen, de två bästa spelarna under dem på damvärldsrankningen och tre spelare som handplockats av lagkaptenen Pat Hurst. Lag Europa består av de två bästa spelarna på LET Solheim Cup-rankningen, de fyra bästa spelarna under dem på damvärldsrankningen och sex spelare som handplockats av lagkaptenen Catriona Matthew.

Solheim Cup på senare år

Historiskt sett har USA varit det bästa laget i Solheim Cup och vunnit 10 av 16 upplagor (det har aldrig slutat oavgjort). Men det är Europa som dragit det längsta strået de senaste åren. De regerande mästarna har vunnit tre av de fem senaste tävlingarna – bland annat den som slutade 14,5–13,5 för två år sedan.

Europas seger på Gleneagles var en i raden av jämna slutresultat i Solheim Cup på senare tid. Av de fem senaste upplagorna har tre vunnits med högst två poängs marginal och 2015 var det USA som vann med 14,5–13,5.

Endast en gång har Europa vunnit Solheim Cup två gånger i rad (2011 och 2013) och det återstår att se om de kan upprepa det i år. Av deras sex titlar hittills var det bara 2013 som vanns på amerikansk mark. Samtidigt var Europas segermarginal den gången deras största någonsin: 18–10.

De fem senaste Solheim Cup-vinnarna

År

Seger

Resultat

Värd

2019

Europa

14,5–13,5

Europa

2017

USA

16,5–11,5

USA

2015

USA

14,5–13,5

Europa

2013

Europa

18–10

USA

2011

Europa

15–13

Europa

Odds kan ändras

Oddsresurser: Bli en bättre spelare

Pinnacles avdelning Oddsresurser är en av nätets mest omfattande artikelsamlingar med spelråd från experter. Vi tillgodoser behoven hos både nybörjare och proffs – vårt mål är helt enkelt att öka våra spelares kunskaper.